: 5531

Projektering - Skapa överblick

Före projekteringen av solavskärmningsanläggningen bör målsättningen klargöras och det bör göras en överblick över den byggnad solavskärmningen ska installeras på.

Blendex är er professionella samarbetspartner när en överblick ska göras över projekteringen. Vi ger råd från A till Ö i alla typer och storlekar av projekt och reder ut alla problemställningar, så vi säkerställer att kunden får rätt produkter för rätt lösning. Vi har en omfattande yrkesexpertis och lång, branschspecifik erfarenhet. Därför är vår rådgivning alltid välgrundad och kvalificerad.


Här nedanför har vi listat några av de faktorer ni bör bedöma innan projekteringen genomförs.

KLICKA PÅ DET ÄMNE NI VILL LÄSA MER OM
 

Byggnad

Solavskärmningen beror i hög grad på den byggnad där den ska monteras. Innan ni bestämmer er för en viss typ av solavskärmning bör följande faktorer därför vägas in:

Byggnaden utvändigt

  • Arkitekturen
  • Fasadens utformning
  • Fasadorientering
  • Antal våningar (ju högre ett fönster är placerat desto mer besvärande kan      solen vara)
  • Antal fönster per rum och deras storlek (hur mycket ljusinsläpp är nödvändigt)
  • Öppnas fönstren utåt eller inåt
  • Placering av nödutgångar och liknande som inte får blockeras 
  • Anfästningsmöjligheter - över fönster eller på sidan av fönster
  • Omkringliggande byggnader och vegetation som kastar skugga på fasaden    eller kan skapa vindturbulens.
  • Vind- och väderförhållanden

Byggnaden invändigt

  • Var finns det kontor med egna fönster
  • Var finns det kontorslandskap med gemensamma fönsterpartier
  • Finns det flyttbara väggar som kan ge behov av omgruppering av solavskärmningen (RTS)
  • Finns det gemensamma lokaler där mörkläggning behövs
  • Finns det problem med insyn dag/natt

Energi

Med optimal solavskärmning är det möjligt att reglera värmeinträngningen i en byggnad och därigenom minska behovet av kylning och uppvärmning samt användningen av artificiell belysning. Undersökningar visar att företag kan sänka sin energiåtgång med upp till 10 procent, vilket i slutänden ger en markant besparing av de fasta kostnaderna.

På sommaren består utmaningen i att kyla byggnaden. Det görs genom att reglera mängden solvärme som tränger in i byggnaden samt sprida ut överskottsvärmen. På vintern handlar det om att värma upp byggnaden. Det uppnås genom att låta solens naturliga värme tränga in i byggnaden under dagen och behålla värmen under natten.  

De här utmaningarna går att lösa med Dynamisk Isolering. Dynamisk Isolering™ uppnås genom att montera solavskärmning på fasaden för att kontrollera och reglera den termiska utvecklingen. 

 

Inomhusklimat

Förutsättningen för ett optimalt inomhusklimat är en professionell solavskärmning som gör det möjligt att reglera solens ljus och värme. 

Ett dåligt inomhusklimat sänker företagets konkurrensförmåga, då medarbetarnas koncentrations- och arbetsförmåga sjunker och deras sjukfrånvaro ökar.

Den optimala arbetstemperaturen ligger mellan 20 och 25 gr. C. Under sommaren kommer temperaturen lätt över den nivån, och det är därför viktigt att minimera solens uppvärmning av byggnaden. Under vintern faller temperaturen snabbt, och då kan det vara en fördel att utnyttja solvärmen som är gratis. 

Dagsljuset spelar också en stor roll för ett bra inomhusklimat. Arbetsrum ska enligt Arbetsmiljöverket ha tillgång till dagsljus, så att rummen är väl upplysta utan att medarbetarna utsätts för bländning. 

För höga temperaturer leder till:

Nedsatt arbetsförmåga
Arbetsförmågan minskar kraftigt redan vid små temperaturökningar. Den idealiska arbetstemperaturen ligger runt 20 gr. C. När temperaturen stiger till 25 gr. C minskar arbetsförmågan med hela 20 procent, och när termometern passerar 30 gr. C är arbetsförmågan så nedsatt att medarbetarna lika gärna kan gå hem. 

Sviktande inlärningsförmåga
Barns och vuxnas inlärningsförmåga påverkas också av inomhusklimatet. Om temperaturen i en undervisningslokal stiger från 20 till 27 gr. C faller läshastigheten med 50 procent, läsförståelsen med 33 procent och additionsförmågan med 22 procent. 

Flera fel
Personer som utsätts för höga temperaturer får sämre koncentrationsförmåga och begår därför fler fel.  

Ökad sjukfrånvaro
När människor under längre tid utsätts för högre temperaturer än vad som är lämpligt för arbetsbördan, så sliter det alltför hårt på kroppens reserver. De är därför mer benägna att råka ut för fysiska och psykiska åkommor, vilket i slutänden resulterar i högre sjukfrånvaro.
 

Ljus

En bra solavskärmning förhindrar direkt solstrålning, men tillåter dagsljuset att tränga in i byggnaden. Det har betydelse för det goda inomhusklimatet.

Markiser
Markisers förmåga att skärma av solens ljus och värme varierar beroende på markisens utformning och färg. Effekten varierar mellan 50 och 75 procent. Markiser täcker cirka hälften av fönstret och skärmar därför av mot direkt solljus, samtidigt som de ger plats åt det diffusa ljus som reflekteras från föremål och byggnader. När det inte är direkt solljus körs markisen in och ger plats åt dagsljuset.

Screens
Screens körs upp när de inte behövs, så att ni får fullt utbyte av dagsljuset. När den används täcker duken hela fönstret och minskar den direkta solstrålningen med upp till 80 procent beroende på vävtyp och -färg. Screenvävar är transparenta, därför bevarar de utsikten och kontakten med omgivningen och tillåter dessutom 20 procent ljus att tränga igenom.

Solskärmar
Solskärmar minskar den direkta solstrålningen med upp till 90 procent. Den aktuella effekten beror på monteringsriktningen, avståndet mellan lamellerna och deras storlek och vinkel. Solskärmar består av lameller som diffuserar solljuset, och de skapar därför ett bra dagsljus inne i byggnaden. Då solskärmarna har monterats fast kommer de dock ge en större ljusreduktion under mulna dagar än vad mobila avskärmningstyper gör.

Utvändiga persienner
Persienner reducerar solvärmen med upp till 90 procent. Den aktuella avskärmningeffekten för både ljus och värme beror på lamellernas vinkel samt färg. Ljusa persienner ger en högre avskärmningsfaktor än mörka, då ljuset reflekteras bort från byggnaden. Persienner ger en bra dagsljuseffekt, då solljuset reflekteras från den ena lamellens översida till den andra lamellens undersida, och på så vis diffuserar ljuset. Persienner kan regleras efter behov.
 

Vindstabilitet

Utvändiga solavskärmningstyper har olika vindstabilitet som beror på storlek och typ. Vindstabiliteten mäts enligt EN 13561 och delas upp i dessa klasser:

Vindklass 0, <7,8 m/s
Vindklass 1, 7,8 m/s
Vindklass 2, 10,6 m/s
Vindklass 3, 13,3 m/s
Vindklass 4, 16,7 m/s
Vindklass 5, 21 m/s
Vindklass 6, 25,6 m/s

Vindstabiliteten för mobil avskärmning beror i hög grad på produktens höjd-/breddförhållande. Klicka på Dimensionering i menyn till höger. Normalt dimensionerade produkter kan som huvudregel användas vid vindklass 2, såvida inte annat anges i produktbladet.

Blendex rekommenderar att all utvändig solavskärmning styrs av en vindsensor, placerad på hustaket, som mäter vindstyrkan och kör in solavskärmningen vid starka vindar. Avskärmningen skyddas och livstiden ökar markant.

Hållbarhet

Blendex egentillverkade zipscreens utvärderas enligt de tre internationellt erkända certifieringsorganen BREEAM, LEED och DGNB.

Det är första gången i Danmark som en solavskärmningstillverkare och -leverantör därmed kan dokumentera hur många poäng en solavskärmningsprodukt bidrar med till en hållbar byggnad.

Uppförande, drift och senare nedrivning av byggnader kräver att riktigt mycket resurser används. Därför är det helt avgörande att hållbarhet i alla detaljer är en grundsten i varje byggprojekt. Hållbarhet handlar inte bara om energieffektivitet, utan i lika hög grad om trivsel, miljö och ekonomi, och de tre certifieringsorganen DGNB, BREEAM och LEED baseras också på dessa områden.

Vi önskar bidra till ansvarstagande byggprojekt och är mycket nöjda med att vi nu kan erbjuda våra samarbetspartners den nödvändiga dokumentationen och därmed underlätta deras arbete med att uppnå certifieringsdiplom inom olika hållbarhetskategorier.

Kontakta oss för dokumentation på +45 4448 0956 eller salg@blendex.dk


Fakta om certifieringar

BREEAM. Engelskt organ. Anpassat efter respektive lands och/eller europeisk standard. Hållbara byggprojekt bedöms utifrån 10 kategorier: ledning, hälsa och trivsel, energi, transport, vatten, material, avfall, arealförbrukning och ekologi, förorening och innovation. 

LEED. Organ i USA. Utgår från standarder i USA. Relevant för företag på den internationella marknaden. Certifieringen bedömer, utöver energiförbrukningen, också byggnadens placering, vattenförbrukning, materialval, inomhusklimat, ledning, avfall och en rad andra parametrar.

DGNB. Tyskt organ. Danska Green Building Council menar att DGNB är det lämpligaste systemet för danska förhållanden. Certifieringen är den mest genomgående och bedömer utifrån miljömässig kvalitet, ekonomisk kvalitet, social och funktionell kvalitet, teknisk kvalitet, processkvalitet och lokaliseringskvalitet.

Fallgropar

Vår erfarenhet har lärt oss att det ofta glöms bort en rad punkter i samband med projekteringen av solavskärmning.

Gränsområden
En av de största fallgroparna är gränsområden mellan de olika leverantörerna. Det är särskilt viktigt att få preciserat vilken leverantör som har ansvar för dessa uppdrag:

•    Borrning av hål genom fasaden för motorkablar
•    Dragning av ledningar för solavskärmningen
•    Elinstallation
•    Montering av reläskåp
•    Montering av brytare och sensorer
•    Anslutning till BMS

Vindstabilitet
Ofta säljs vindkänsliga solavskärmningsprodukter utan den vikt som behövs i bottenskenan. Det innebär att produkten blir extra vindkänslig och därmed inte kan användas så ofta som det behövs. Blendex erbjuder bottenskenor i tre storlekar, så att problemet kan undvikas. 

Nödutgångar och räddningsöppningar
Det är nödvändigt att räkna med nödutgångar och räddningsöppningar vid projektering av solavskärmning. Till exempel går det att välja så att solavskärmningen utformas så den inte täcker det aktuella området, eller att inräkna en nödströmsanläggning, så att avskärmningen, automatiskt eller manuellt, kan köras upp i händelse av strömbortfall.

Det är alltid lämpligt att kontakta de lokala brandskyddsmyndigheterna för närmare information.
 

Fördelar

Energikostnaden minskar
Med optimal solavskärmning är det möjligt att minska behovet av kylning och uppvärmning samt användningen av artificiellt ljus. Företag kan sänka sin energiåtgång med upp till 10 procent, vilket i slutänden ger en markant besparing av de fasta kostnaderna.

CO2-förbrukningen minskar
Utvändig solavskärmning reglerar på ett effektivt vis mängden solvärme som tränger in i och ut ur en byggnad. Därför upplevs en markant besparing i CO2-utsläppen då behovet av kylning på sommaren och uppvärmning på vintern minimeras.

Minskad sjukfrånvaro
När människor under längre tid utsätts för högre temperaturer än vad som är lämpligt för arbetsbördan, så sliter det alltför hårt på kroppens reserver. De är därför mer benägna att råka ut för fysiska och psykiska åkommor. Effektiv solavskärmning kan därför medverka till att sänka sjukfrånvaron i en verksamhet.

Effektiviteten stiger
Arbetsförmågan reduceras kraftigt även vid små temperaturökningar. Den idealiska arbetstemperaturen ligger runt 20 gr. C. När temperaturen stiger till 25 gr. C minskar arbetsförmågan med hela 20 procent, och när termometern passerar 30 gr. C är arbetsförmågan så nedsatt att medarbetarna lika gärna kan gå hem. Vid höga temperaturer sviktar inlärningsförmågan också, och det begås flera fel.

Arbetsmiljön förbättras
Rätt val av solavskärmning hindrar bländning och reflektioner utan att minska dagsljuset i byggnaden väsentligt. Det skapar en optimal arbetsmiljö och hjälper företaget att uppfylla Arbetsmiljöverkets regler.